愛。網台訪問 愛。寵愛相談室

回應:假龜傳心騙案

傳媒以玩具龜作弄五位動物傳心師,以"踢爆"動物傳心術為報導主題,城中熱爆話題。應周兆祥博士邀請,回應近日城中熱話:假龜傳心騙案。文字版隨後錄音版。

傳媒以玩具龜作弄五位動物傳心師,以”踢爆”動物傳心術為報導主題,城中熱爆話題。應周兆祥博士邀請,回應近日城中熱話:假龜傳心騙案。文字版隨後錄音版。

1:點睇今次事件?

  • A1:今次係一次傳媒失實既報導,引起大眾對動物傳心術既關注,籍著呢件事,都好希望可以帶出一d正面既訊息,從而令更多人了解同動物溝通唔係一件遙不可及既事,亦希望更多人更加關愛動物。

2:動物傳心係乜?

  • A2:動物傳心係用心靈感應既方式同動物溝通,呢種能力唔係特異功能,係每個人與生俱來既能力,呢種能力叫”直覺力”,只不過我地既父母、教育制度等等,無話比我地知,亦唔認同自己既能力,大眾對於認知以外既事,應以一個開放既態度,學習多一種日常以外既溝通方法。

3:同量子力學有咩關係?

  • A3:我自己唔係量子能學既專業人士,所以唔可以去評論。不過我睇過一集Discovery Channel講過關於動物係點樣溝通既呢?例如兩隻麻鷹飛,距離遠到唔係靠聲音去溝通,,佢地係點溝通既呢?原來係用腦電波,腦電波即係當我地個腦思考緊既時候會發出一d震頻,當腦電波既震頻被接收者接收到時,便會轉化成訊息,就好似收音機咁。而人同動物溝通都係同一個原理,用腦電波發出訊號,通過我地既直覺力為媒介,我地就可以去同動物溝通喇。

4:除左動物仲可以同植物溝通?咁死物呢?

  • A4:動植物溝通既原理係一樣,至於死物,簡單d答係唔得。

5:咁果五位動物傳心師分別同同一隻玩具龜溝通左,同五個不同答案,又係咩原因呢?

  • A5:動物傳心係用心靈感應既方式同動物溝通,即係用心,而唔係用腦,就算用腦都會用右腦,而唔係左腦。當我地接收到錯誤既資訊時,呢d錯誤會變成雜訊干擾,而干擾會引至收音機tune錯台,正所謂garbage in, garbage out. 舉個例子:你唔舒服去睇醫生,醫生會憑你講既徵狀,同佢既專業幫你診斷,再開藥、比意見等等,但如果你連徵狀都講錯,醫生好大機會會斷錯症。

6:咁如果係你,你會唔會睇到張相係玩具龜呢?

  • A6:張相確實係影得幾似真,d光暗位確實係會令人誤以為真。不過通常我會問客人拎幾張相來選擇,同埋睇清楚d,減低搭錯線既機會。

7:有好多網民擺相出來,係一隻油雞,或者一碟菜心,話想叫動物傳心師問下佢地死左幾耐,咁又得唔得呢?

  • A7:先講返我地做動物傳心,係想幫助主人同動物相處得更加好,而唔係幫人去問隻油雞新唔新鮮,如果果d網民好想知的話,首先要開放地接受自己認知範圍以外既事先,日後有機會,可以自己學習動物傳心術,問下隻油雞新唔新鮮既。

8:報導入面既記者去左上堂,話自己做唔到冥想,但其他同學就做到,你d學生會唔會咁?

  • A8:上課學習動物傳心時,的確係要學習同練習冥想,目的係令我地暫停使用左腦思考,而用右腦發出訊號,同時亦用心去感受,開發同加強潛藏既直覺力,但每個人嘅天賦唔一樣, 就如有人跑得快有人跑得慢一樣,每個人嘅”直覺力”都有差異。而且一般學員新去接觸冥想練習時,係確實好難,但當你學習左之後,知道技巧及養成習慣,同動物溝通亦可以做到自然而然既事。例如我地去學游水,教練教你個方法點樣去游,最初學因為唔習慣,所以覺得好難,有d人會選擇克服困難繼續練習,另一d人就會選擇放棄,因為學唔識並唔會影響生活。

20017868_433931780296649_4445483156045434692_o

Simon Chau 周兆祥 博士對事件回應 – 文字版 / YouTube版

資深動物傳心師及導師 Samantha Yu 對事件回應 – 文字版 / 錄音版

周兆祥 博士訪問Samantha Yu YouTube版:
動物傳心術 1 https://youtu.be/P3A9q4YX5gM
動物傳心術 2 https://youtu.be/Q5ZE92U7CN0
動物傳心術 3 https://youtu.be/r3JNIdGGNp4

 

About samslight

Samantha Yu - 能量治療師及動物傳心師 生活之光能量 Living Light Energy – Sekhem 導師 動物傳心術導師 Samantha提供動物及主人面談及遙距溝通和治療服務。她於2005年開始學習靈修、能量治療及動物傳心術,在背後支撐著她的工作是因為她熱愛動物和大自然,她和天使及精靈合作提供治療服務,並且對她的知識、智慧和靈性修養有著深遠的影響。她更對養生之道有著濃厚興趣,強調整體身心靈健康的重要性,希望每個個體都擁有健康健全的身心。

0 comments on “回應:假龜傳心騙案

Leave a Reply

%d bloggers like this: